Deze nieuwsbrief is in eerste instantie bestemd voor parochianen van de parochie St. Jacobus de Meerdere in Enschede
Enschede, 28 augustus 2024
Het bestuur van parochie St. Jacobus de Meerdere heeft besloten dat de H. Jacobuskerk en de St. Jozefkerk per januari 2025 de parochiekerken zijn.
Dat betekent dat per die datum de St. Jankerk niet meer als parochiekerk dienst zal doen.
Op 20 augustus 2024 is het parochiebestuur, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de St. Jozefkerk, de H. Jacobuskerk en de St. Jankerk, tot dit besluit gekomen.
Dit is vroeger dan de datum december, die eerder is gecommuniceerd. Het bestuur was echter van mening dat nieuwe gezichtspunten niet te verwachten waren. Er kwamen steeds meer signalen om eerder te besluiten. Het leek daarom verstandig om door te pakken. Dit werd mede ingegeven door het feit, dat het bestuur een nieuwe pastoor niet wilde opzadelen met een verantwoordelijkheid voor een proces waar hij niet echt aan deelgenomen had.
Pijn.
Het bestuur realiseert zich ten volle dat het besluit met name pijn zal doen bij de parochianen die op de St. Jankerk gericht zijn. Zij hebben in de loop der jaren al meerdere keren van een hun vertrouwde locatie afscheid moeten nemen. Belangrijk aspect bij de besluitvorming is dat de parochianen bij kerkbezoek in grote mate kiezen voor de St. Jozefkerk en de H. Jacobuskerk. Zelfs als in beide locaties gelijktijdig een eucharistieviering is. Stemmen met de voeten hebben we dat genoemd. De vaak aangehaalde mindere bereikbaarheid speelt hier dus geen doorslaggevende rol.
Resultaat van een meerjarig proces.
Zes jaar geleden, bij het aantreden van nieuwe bestuurders en een nieuwe pastoor was kerksluiting ook aan de orde. Financiële aspecten speelden daarbij een grote rol. De kerken werden opengehouden en de parochianen werd de uitdaging gegeven te laten zien wat de kerk hun waard was. Daarvoor zijn alleen maar complimenten op zijn plaats. Waar in Nederland de kerkbijdragen terugliepen maakten wij grote sprongen voorwaarts.
Afnemende beschikbaarheid pastoraal team.
De zorgen verplaatsten zich van meer financiële aard (ze zijn beperkter maar nog wel aanwezig) naar zorgen om invulling van het pastoraat, met name priesters. Vooral emeritus pastor Jan Kortstee en teamlid en parochie vicaris Willy Rekveld hielpen en helpen ons uit de brand. De vraag is hoelang dat nog kan. We namen al eerder afscheid van pater Ben Engelbertink en Maristen die ons van dienst waren.
Er is veel respect voor de vele vrijwilligers. Helaas loopt het aantal terug. Dit betekent een te grote belasting voor de mensen die zich met hart en ziel blijven inzetten.
Procedure tot nu.
- De afgelopen jaren zijn de parochianen via Pelgrim voortdurend gewezen op de bedreigingen voor onze parochie.
- Eind vorig jaar is gesproken over kerksluiting met de pastoraatsgroep.
- In het begin van dit jaar zijn er op de drie kerklocaties informatieavonden en discussies geweest over de noodzaak minder kerken open te houden
- De parochianen zijn uitgenodigd hun mening te geven t.a.v. wat zij belangrijke aspecten vinden, die een rol moeten spelen bij de besluitvorming. 107 parochianen leverden een tekst in.
- Financiën (1), beschikbaar pastoraat (pastoraal werkers en priesters) (2), vrijwilligers (3)
- Uit de ingeleverde schriftelijke bijdrage van parochianen zijn, oplopend in belangrijkheid, de volgende aspecten genoemd
- Financiën (4)
- Esthetiek (5)
- Bereikbaarheid (6)
- Gemeenschap (7)
- Religiositeit (8)
- De 8 aspecten zijn betrokken bij de discussie die op 20 augustus 2024 heeft plaatsgevonden.
De ingeslagen weg is ingezet door het huidige bestuur zonder dat daartoe vanuit het bisdom ook maar enige aandrang is geweest. De kardinaal heeft echter wel het laatste woord. Alleen de bisschop kan een kerk aan de goddelijke eredienst onttrekken; d.w.z. bepalen dat een kerk niet langer als r.k.-kerk gebruikt zal worden. De bisschop doet dat op basis van een zorgvuldig door het bestuur op te maken dossier. In de procedure daar naartoe hoort aan het einde een hoorzitting, waarin parochianen bezwaren kunnen aangeven met betrekking tot zaken waarvan zij vinden dat daar geen rekening mee gehouden is, en waarvan de kardinaal op de hoogte gebracht moet worden. De hoorzitting zal plaatsvinden op Donderdag 12 september 19.00 uur St. Jankerk aan de Haaksbergerstraat. De hoorzitting is voor alle parochianen toegankelijk. Het is geen discussieavond of een bijeenkomst waarin het voorgenomen besluit nog veranderd kan worden. Het gaat erom te horen of er nog steekhoudende fundamentele bezwaren zijn. Die zullen woordelijk opgenomen worden in het verslag van de hoorzitting. Dat verslag wordt toegevoegd aan het dossier waarmee het bestuur de bisschop, kardinaal Eijk, verzoekt de kerk aan de goddelijke eredienst te onttrekken. |
Ook goed om te weten.
- Vanaf rond half januari 2025 zullen er geen vieringen meer zijn in de St. Jankerk.
- De kerk en de pastorie zullen in principe verkocht worden.
- De opbrengst zal buiten de verplichte afdracht van 9% geheel ten goede aan de parochie komen.
- Vanuit de opbrengst zal geïnvesteerd worden in functionele aanpassingen van de H. Jacobuslocatie. Hierbij moet o.a. gedacht worden aan meer ruimtelijke facilitering in en rondom parochiezaal, pastorie en tuin.
- De verwachting is dat de H. Jacobuskerk de centrale locatie van onze parochie wordt.
- Parochianen die vragen hebben, kunnen terecht bij alle bestuursleden.
- Voor specifieke vragen is vicevoorzitter Joop Hassink beschikbaar.
- E-mail kunt u sturen naar secretariaat@katholiekenschede.nl
- Deze nieuwsbrief is ook op de website www.rkzuidoosttwente.nl terug te lezen.
Bestuur parochie St. Jacobus de Meerdere