Bij Marcus 10, 35-45
Voor wie van Kooten en De Bie nog gekend heeft… Zij introduceerden het personage van prof. Dr. Ir. Akkermans. Een vriendelijk lachende geleerde man tegen de achtergrond van een kast vol met boeken, die liet weten, dat zijn naam genoemd was. Het was weer de tijd, dat een nieuw kabinet samengesteld moest worden. Dat zijn naam genoemd werd gaf al een zekere status aan deze man, zonder dat hij überhaupt gevraagd was. Hij genoot daar zichtbaar van.
In het evangelie van komende zondag horen we, dat twee leerlingen van Jezus ook naar een dergelijke status op zoek waren. Jacobus en Johannes. Zij vragen Jezus of zij naast hem mogen zitten, als Hij bij God is. Links en rechts van Hem.
Jezus reageert daarop met te zeggen, dat zij niet weten, wat zij vragen. De macht die Jezus eigen is, is niet de harde macht van de geweldenaar, de oorloghitser, de sterke. De macht van Jezus is een zachte macht.
Binnen de franciscaanse traditie heeft dit een eigen kijk op leiderschap opgeleverd. Een centraal kenmerk van franciscaans leiderschap is ‘dienstbaarheid’.
Een franciscaans leider ziet leiderschap niet als een middel om macht en controle uit te oefenen, maar als een roeping om anderen te dienen. Dat vraagt competenties als ‘goed kunnen luisteren’, ‘kunnen samenwerken’, ‘verantwoordelijkheid delen’, compassie, rentmeesterschap. Het hogere doel is het dienen van anderen en het bijdragen aan een betere wereld.
Vandaar, dat ik het ook wel mooi vind, dat onze ministers ‘minister’ heten, wat ‘dienaar’ betekent. Dat mag wie leiding geeft nooit vergeten. Of het nu in de politiek is, op het werk of thuis.
Frank de Heus, pastoraal werker